Fericirea vine cu ascensorul
ISBN: 978-606-527-567-6, Editura Alma Mater Bacău, 2017. Limba: Română
Adeseori ne pripim în a-i judeca pe semenii noştri, îi catalogăm drept răi, incompetenţi, aroganţi etc., fără să le cunoaştem motivele. Nu înseamnă că un atare comportament trebuie trecut cu vederea. Răutatea este mucegaiul sufletului şi, întocmai aroganţei, deseori derivă din incompetenţă.
Cel mai bine se pot cunoaşte oamenii în situaţiile de criză, atunci când aceştia au nevoie de ajutorul celor care-i înconjoară. Dacă şi atunci răutatea, aroganţa precum şi alte însuşiri negative persistă, nu ne rămâne decât calea să ne îndepărtăm cât mai repede cu putinţă de aceştia. Perseverarea unora într-un comportament greşit, chiar şi în situaţia de criză, nu mai poate fi ignorată dar atunci numai Dumnezeu îi poate judeca, eventual pedepsi, după cum crede El de cuviinţă.
Unii sunt de părere că, dacă vezi sclavul că este afundat în noroi, să nu sări imediat să-l salvezi dacă nu ţi-o cere... Dacă-l scoţi din mediul pe care-l cunoaşte, unde a trăit toată viaţa şi, îl aduci în civilizaţie, va fi apoi un nefericit. Nu va întârzia să ţi-o reproşeze. Probabil că aşa va fi, probabil că nu... Dar când observăm că semenii noştri se îndreaptă, trebuie să le întindem o mână. Avem şansa ca aceia să-şi dezvăluie partea bună a sufletului şi, să ni-i facem prieteni, poate chiar parteneri de viaţă. Tocmai această situaţie din urmă dezbate acest roman... (Paul Lucian Letzner)
_______________________________________________________________________
Partea cea mai consistentă a romanului, adică cea mai interesantă şi antrenantă, savuroasă şi plină de suspans, graţie mai ales mânuirii cu dexteritate a tehnicii dialogului, o constituie, fără îndoială, noaptea petrecută de principalii actanţi în liftul blocat, care le va aduce, în chip nesperat, mult dorita fericire a vieţii de familie, de care până atunci fuseseră privaţi. Soarta celor două personaje ale acestui fascinant love-story nu-l poate lăsa indiferent pe cititor: el va fi antrenat, cu siguranţă, în poveste, captivat fie de climatul neliniştitor, fie de situaţia extremă atât de bine conturată prin organizarea originală a intrigii. Asemenea multora dintre personajele romanelor anterioare ale autorului, Martin şi Cora – ambii etnici germani cu origini româneşti – trăiesc exilul şi solitudinea ca pe nişte forme omniprezente de nonapartenenţă la o lume tot mai îndepărtată de valorile etice tradiţionale.
Zbuciumul sufletesc al eroinei, partajată între dorinţa de a avea o viaţă de familie normală, de a salva aparenţele sociale şi dorinţa de a întemeia o căsnicie fericită alături de Martin Truss fac din Fericirea vine cu ascensorul un roman psihologic, un izbutit roman de „analiză”, în accepţia conferită cândva termenului de Garabet Ibrăileanu în celebrul său studiu intitulat chiar „Creaţie şi analiză”. În sfârşit, modalitatea cu totul insolită, ingenioasă imaginată de autor pentru a-i determina pe cei doi protagonişti să evolueze de la antipatie la simpatie, iar mai apoi de la admiraţie la iubire, fac din Fericirea vine cu ascensorul un captivant roman de dragoste. Avem de-a face, aşadar, cu o operă complexă, cu un roman total, calităţi rarisime în cazul unor scrieri de dimensiuni relativ reduse, aşa cum este Fericirea vine cu ascensorul. ............
Plin de emoţii şi de neprevăzut, Fericirea vine cu ascensorul se înscrie în pleiada celor mai sesizante şi mai fascinante creaţii ale literaturii de dragoste. (Un roman atractiv şi incitant - Liviu Chiscop)
În caz că sunteţi interesat(-ă) în achiziţionarea romanului, contactaţi-mă vă rog via e-mail-ul amintit în "Contact".